1 års tilfredshedsgaranti • Gratis levering: 1-3 hverdage • Ingen kemikalier

Maskinchefen: "Från kalk till kritdamm"

Maskinchefen: "Från kalk till kritdamm"

Facktidningen Maskinmesteren har intervjuat Horsens kommun om ett antal experiment som genomförts på platser där kommunen haft stora problem med kalk i vattnet. *Om du har några frågor kan du kontakta civilingenjör Poul Rasmussen på 29 10 50 99 eller info@amtech.dk.

Tekniken testades oberoende för att se om den omvandlar kalk till kritdamm och om den fungerar tillräckligt bra för att lösa de pågående operativa utmaningarna.

Hela artikeln kan läsas i Maskinmesteren här.

Några utdrag ur artikeln:

"Det tydligaste beviset på att det fungerade var vad en av personalen där nere visade mig. I duscharna i omklädningsrummen finns en gummipackning på kanten av duschhuvudena, och där kan man vanligtvis få bort några hårda kalkskal om man gnuggar lite på dem. Men nu kunde jag se att han bara körde handryggen över dem, och det blev ett moln av kalkdamm som han bara kunde borsta bort. Det har jag inte sett tidigare", säger Henri V. Nielsen.

______________________________________________________________

Horsens kommun håller på att byta från naturgas till fjärrvärme, och Henri V. Nielsen ser till att kalkbrytare monteras på varmvatteninstallationer - till exempel plattvärmeväxlare. Genom att hålla en ny installation kalkfri på detta sätt betalar lösningen mer eller mindre sig självt vid det första sparade servicebesöket och rengöringen. Och eftersom installationen är så enkel - kalkkrossen kan fästas på röret med några kabelremsor - krävs ingen rörmokare för den delen, precis som kommunens icke-tekniska personer lätt kan köpa, flytta eller byta ut den själva, och den behöver egentligen inget underhåll.

På många ställen i kommunen, till exempel i storkök och idrottshallar, kan Lime Cruncher också ersätta de annars nödvändiga mjukgöringssystemen, vilket sparar kommunen en hel rad kostnader för drift och serviceavtal, förklarar Henri V. Nielsen.

Som en extra bonus behöver de anställda på varje plats inte släpa runt på de stora saltsäckar som ofta behövs för att driva en sådan anläggning.

Effekten av kalkkrossen efter 10 månaders drift är ganska tydlig

*Observera: Vi försöker undvika att kalla apparatens signal för "ljud", även om det är en sekvens av frekvenser som skapar rörelser i vattnet som har karaktären av ljud. En mer korrekt definition skulle vara “frekvenser”. Vi bad Maskinmesteren att korrigera detta i artikeln, men det har ändå tagits med.