Skee vattenverk: Test och rapport

Skee vattenverk: Test och rapport
 • Före - hårda kalkavlagringar
 • Avsyrat
 • Efter - 3,5 månader
 • Kalktest botten av elvärmare - FÖRE - Avsyrat - EFTER 3,5 månader
 •  

  14 feb 2022

  Skee vattenverk har lånat tre kalkkrossar för privat och kommersiellt bruk och genomfört oberoende försök under 3,5 månader. Resultatet i alla tre testuppsättningarna är att kalken i vattnet tydligt omvandlas från kalcit till den mer pulveriserade aragoniten. Både foto- och videodokumentation av skillnaden mellan vattenvärmare, kärl, luftare, kokare och diskho.

  Hela rapporten kan läsas på deras webbplats här: https://skeevand.dk/?page_id=2883

   

  Skee vattenverks slutsats är:

  "Tydlig effekt vid utfällning av kalcit respektive aragonit.

  Kalk fälls fortfarande ut på varma ytor, men är betydligt lättare att avlägsna mekaniskt (syra behövs inte, men kan naturligtvis användas). På den stora värmaren i varmvattenberedaren ser man en mycket annorlunda kalkutfällning.

  Luftaren (och duschhuvudet, som inte ingick i experimentet) har praktiskt taget inga avlagringar längre.

  Vattnets smak påverkas inte, vilket var väntat, eftersom kalciumkoncentrationen i vattnet förblir oförändrad med denna form av behandling.

  Efter 3,5 månaders drift uppstår ALLTID en liten utfällning av kalcit/hård kalk, men omedelbart i betydligt mindre omfattning när de tre testkörningarna beaktas.

  Bonus: Kaffemaskinen/-bryggaren (som inte ingick i experimentet) "brygger" fortfarande efter 3,5 månader, utan några större "snarkande" ljud ... Flytventilen i toalettcisternen (som inte heller ingick i experimentet) har inte uppvisat några tecken på förkalkning/kalkavlagringar i ventilsätet, vilket gör att ventilen inte stänger ordentligt ... stora framsteg!

  REKOMMENDATION: Med tanke på resultatet av försöket som genomförts på tre olika platser i vårt försörjningsnät kommer vi att rekommendera den kommande årsstämman (onsdagen den 23 februari 2022) att ett sådant system installeras vid vattenverket som central vattenrening vid Skee vattenverk."